Klíma kisokos

Alábbi oldalunkat azért hoztuk létre, hogy a klímákkal kapcsolatos információkat mindenki megértse, ne vesszen el a sok információ között.

Gyakran ismételt kérdések:

Mekkora teljesítményű klímát vegyek?
Ökölszámként figyelembe vehetjük az 1 kW/ 10 m2 hűtési/fűtési teljesítményt. Ez a szám persze függ a falazat összetételétől, belmagasságtól, szigetelés vastagságától, szigetelés típúsátok (grafitos, nem grafitos EPS, ásványgyapot, cellulóz), nyílászárók típúsától.
Sem a klíma túl, sem az alulméretezése nem javasolt, mert előbbi fölösleges kiadásokat, utóbbi pedig nem megfelelő komforthoz, (télen nem elég meleg, nyáron nem elég hideg) vezethet.

Mikor kell a klímát karbantartani?
A klímákat javasoljuk, hogy minimum évente egyszer, de amennyiben van rá lehetőségük évente kétszer (a hűtési és a fűtési szezon megkezdése előtt) szakember bevonásával tartsák karban.
A klímák karbantartása nem csak a beltéri egységben található szűrők tisztítását jelenti, hanem a klímák beltéri egységének fertőtlenítő folyadékkal való átmosása, kondenzvíz elvezető csövek, kültéri egység hőcserélőjének tisztítása, filterek szükség szerű cseréje, elektromos kontaktok, funkciók, rögzítések ellenőrzése, szükség szerinti utánhúzása.

Multi vagy monoblokk egységet célszerű választani?
Erre a kérdésre összetett a válasz, leginkább akkor szokott felbukkanni, ha egy háznak több hűtő-fűtő klímára van szüksége. A Multi egység előnye, hogy egy kültéri egységgel működik, és akár 9* beltéri egység is felszerelhető rá, ezért esztétikusabb, nem zavaró a sok kültéri egység a falakon.
Hátránya, hogy drágább és nem csak az alap készülék, hanem nyílván, több hűtéstechnikai csőre lesz szükség, ezért jelentős többletköltséget eredményezhet a rézcső elvezetése. A multi rendszerek hátrányához sorolható, hogy amennyiben a kültéri egységgel probléma adódik, egyik beltéri egység sem fog hűteni vagy fűteni.
* 9 beltéri egység csak osztódobozos kivitelben elérhető.

Használt klímát érdemes-e venni?
Egy használt klímának sok buktatója tud lenni. Nem ismerjük a klíma pontos előéletét, nem tudjuk volt-e karbantartva, vagy csak akkor hívták ki rá a szakszervízt, ha már a kültéri egység éppen megfulladó félben volt a nyárfapihétől. Ha egy használt klíma nem működik, fölöslegesen kidobott pénz a beszerzése, telepítése, karbantartása. Amennyiben megbízható helyről sikerül megvásárolni, ismert előélettel, és új technológiás, inverteres készülékről beszélünk, megfelelő SEER és SCOP értékekkel, jó vétel lehet, de ne feledjük, egy rossz klímáért pár ezer forint is sok pénz, mert amennyiben nem működik, veszélyes hulladékként kell kezelni!

COP mutató: Fűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hányszoros fűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramhoz képest, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.

SCOP: szezonális fűtési hatékonyság.

EER: Hűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros hűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramhoz képestl, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.

SEER: szezonális hűtési hatékonyság.

Üzemi hőmérséklet: Az Üzemi hőmérséklet megmutatja, hogy az adott klíma milyen külső hőmérséklet esetén képes még hűteni/fűteni.